JADŁOSPIS   


23.04.2018r. Poniedziałek

  • Śniadanie:  pieczywo mieszane (razowe i pszenno-żytnie) z masłem, szynką gotowaną wędzoną i pomidorem, kawa zbożowa na mleku
  • II Śniadanie:   banan ,  wafel ryżowy ,  herbata bez cukru/ woda mineralna
  • Obiad: zupa ogórkowa , pierogi leniwe z masłem i cukrem trzcinowym, surówka z marchwi i rodzynek , kompot   słodzony naturalnym sokiem jabłkowym

Alergeny: 1,3, 7,9

24.04.2018r. Wtorek

  • Śniadanie:    pieczywo mieszane (razowe i pszenno-żytnie) z masłem i powidłami, zupa mleczna z płatkami owsianymi , woda mineralna niegazowana , kalarepa do gryzienia
  • II Śniadanie:   sałatka owocowa ( kiwi, ananas, brzoskwinia, melon, gruszka, banan ) z jogurtem naturalnym ,  crunchella ,  herbata owocowa bez  cukru/ woda mineralna
  • Obiad:  zupa kalafiorowa , kolorowy kociołek z warzywami( marchew junior , fasolka szparagowa, papryka, kukurydza, cukinia )  i mięsem z indyka w sosie własnym  , kasza jęczmienna na sypko , kompot słodzony naturalnym sokiem jabłkowym


Alergeny: 1, 7,9


25.04.2018r. Środa

  • Śniadanie:  pieczywo mieszane (razowe i pszenno-żytnie) z masłem, twarożkiem śmietankowym i szczypiorkiem, kakao ,
  • II Śniadanie;   brzoskwinia w sosie waniliowym ( na mleku) ,  chrupki kukurydziane ,  herbata owocowa / woda mineralna
  • Obiad; zupa koperkowa  , kotlet schabowy , ziemniaki z koperkiem, surówka z selera, jabłka i śmietany , kompot  słodzony naturalnym sokiem jabłkowym

Alergeny: 1,3,7,9

26.04.2018r. Czwartek

  • Śniadanie:   pieczywo mieszane (razowe i pszenno-żytnie) z masłem pastą z jaj i szczypiorku, kawa zbożowa na mleku ,
  • II Śniadanie:   serek owocowy,  pieczywo chrupkie , herbata owocowa / woda mineralna   
  • Obiad: zupa pomidorowa , pieczeń rzymska , ziemniaki z koperkiem , surówka z czerwonej kapusty, marchwi i jabłka , kompot  słodzony naturalnym sokiem jabłkowym

Alergeny; 1,3,7, 9


27.04.2018r. Piątek

  • Śniadanie:  pieczywo mieszane (razowe i pszenno-żytnie) z masłem , pastą z makreli i ogórkiem kiszonym, kawa zbożowa na mleku  
  • II  Śniadanie:    kanapki robione samodzielnie przez dzieci ( bułka wrocławska z masłem , szynka gotowana, sałata, pomidor i szczypior ), kawa zbożowa na mleku ,  herbata bez cukru \ woda mineralna
  • Obiad:  zupa fasolowa , placki ziemniaczano marchewkowe , melon , kompot wieloowocowy ( śliwki, porzeczka, wiśnia, jeżyny)

alergeny; 1, 3,4,7,9


30.04.2018r. Poniedziałek

  • Śniadanie:   pieczywo mieszane (razowe i pszenno-żytnie) z masłem i miodem, zupa mleczna z płatkami kluseczkami  , jabłko , woda mineralna niegazowana
  • II  Śniadanie:   kisiel żurawinowy ,  ananas ,  mleko ,  kawa zbożowa na mleku , herbata bez cukru \ woda mineralna
  • Obiad:  biały barszcz , pulpeciki w sosie koperkowym , ziemniaki z natką , marchew junior polana masłem , kompot  wieloowocowy (  śliwki, porzeczka, wiśnia, jeżyny)

Alergeny; 1,3,7,9


2.05.2018r. Środa

  • Śniadanie:     pieczywo mieszane (razowe i pszenno-żytnie) z masłem, polędwicą sopocką i ogórkiem świeżym, kawa zbożowa na mleku
  • II Śniadanie:     brzoskwinia ,  mleko,  biszkopty , herbata bez cukru\ woda mineralna
  • Obiad: zupa wiejska ( włoszczyzna, zacierka, boczek, cebula, ziemniaki) , makaron z twarogiem i śmietaną , kompot słodzony naturalnym sokiem jabłkowym

Alergeny: 1,3,7,9


4.05.2018r. Piątek

  • Śniadanie:    pieczywo mieszane (razowe i pszenno-żytnie) z masłem i dżemem, mleko, marchew do gryzienia ,
  • II Śniadanie:  bułka wrocławska z masłem ,  parówka z szynki na ciepło ,  jabłko ,  kawa zbożowa na mleku ,  herbata bez cukru \ woda mineralna
  • Obiad: zupa ziemniaczana  , ryż na sypko z truskawkami i sosem jogurtowo waniliowym  , kompot  słodzony naturalnym sokiem jabłkowy

 Alergeny: 1,7,9

 

Wszystkie ciasta (zgodnie z deklaracja producenta) zawierają odpowiednią ilość cukru i soli zgodnie z  Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 r. (z.późn.zm.) w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.
 

WYKAZ ALERGENÓW W ŻYWNOŚCI
 na podstawie Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności

 

  1. GLUTEN- zboża
  2. SKORUPIAKI
  3. JAJA
  4. RYBY
  5. ORZESZKI ZIEMNE
  6. SOJA
  7. LAKTOZA - mleko
  8. ORZECHY
  9. SELER
  10. GORCZYCA
  11. NASIONA SEZAMU
  12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZANYW STĘŻENIU >10mg/kg
  13. ŁUBIN
  14. MIĘCZAKI
     Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 9,10,11według oświadczenia producenta.