JADŁOSPIS
23.04.2018r. Poniedziałek
- Śniadanie: pieczywo mieszane (razowe i pszenno-żytnie) z masłem, szynką gotowaną wędzoną i pomidorem, kawa zbożowa na mleku
- II Śniadanie: banan , wafel ryżowy , herbata bez cukru/ woda mineralna
- Obiad: zupa ogórkowa , pierogi leniwe z masłem i cukrem trzcinowym, surówka z marchwi i rodzynek , kompot słodzony naturalnym sokiem jabłkowym
Alergeny: 1,3, 7,9
24.04.2018r. Wtorek
- Śniadanie: pieczywo mieszane (razowe i pszenno-żytnie) z masłem i powidłami, zupa mleczna z płatkami owsianymi , woda mineralna niegazowana , kalarepa do gryzienia
- II Śniadanie: sałatka owocowa ( kiwi, ananas, brzoskwinia, melon, gruszka, banan ) z jogurtem naturalnym , crunchella , herbata owocowa bez cukru/ woda mineralna
- Obiad: zupa kalafiorowa , kolorowy kociołek z warzywami( marchew junior , fasolka szparagowa, papryka, kukurydza, cukinia ) i mięsem z indyka w sosie własnym , kasza jęczmienna na sypko , kompot słodzony naturalnym sokiem jabłkowym
Alergeny: 1, 7,9
25.04.2018r. Środa
- Śniadanie: pieczywo mieszane (razowe i pszenno-żytnie) z masłem, twarożkiem śmietankowym i szczypiorkiem, kakao ,
- II Śniadanie; brzoskwinia w sosie waniliowym ( na mleku) , chrupki kukurydziane , herbata owocowa / woda mineralna
- Obiad; zupa koperkowa , kotlet schabowy , ziemniaki z koperkiem, surówka z selera, jabłka i śmietany , kompot słodzony naturalnym sokiem jabłkowym
Alergeny: 1,3,7,9
26.04.2018r. Czwartek
- Śniadanie: pieczywo mieszane (razowe i pszenno-żytnie) z masłem pastą z jaj i szczypiorku, kawa zbożowa na mleku ,
- II Śniadanie: serek owocowy, pieczywo chrupkie , herbata owocowa / woda mineralna
- Obiad: zupa pomidorowa , pieczeń rzymska , ziemniaki z koperkiem , surówka z czerwonej kapusty, marchwi i jabłka , kompot słodzony naturalnym sokiem jabłkowym
Alergeny; 1,3,7, 9
27.04.2018r. Piątek
- Śniadanie: pieczywo mieszane (razowe i pszenno-żytnie) z masłem , pastą z makreli i ogórkiem kiszonym, kawa zbożowa na mleku
- II Śniadanie: kanapki robione samodzielnie przez dzieci ( bułka wrocławska z masłem , szynka gotowana, sałata, pomidor i szczypior ), kawa zbożowa na mleku , herbata bez cukru \ woda mineralna
- Obiad: zupa fasolowa , placki ziemniaczano marchewkowe , melon , kompot wieloowocowy ( śliwki, porzeczka, wiśnia, jeżyny)
alergeny; 1, 3,4,7,9
30.04.2018r. Poniedziałek
- Śniadanie: pieczywo mieszane (razowe i pszenno-żytnie) z masłem i miodem, zupa mleczna z płatkami kluseczkami , jabłko , woda mineralna niegazowana
- II Śniadanie: kisiel żurawinowy , ananas , mleko , kawa zbożowa na mleku , herbata bez cukru \ woda mineralna
- Obiad: biały barszcz , pulpeciki w sosie koperkowym , ziemniaki z natką , marchew junior polana masłem , kompot wieloowocowy ( śliwki, porzeczka, wiśnia, jeżyny)
Alergeny; 1,3,7,9
2.05.2018r. Środa
- Śniadanie: pieczywo mieszane (razowe i pszenno-żytnie) z masłem, polędwicą sopocką i ogórkiem świeżym, kawa zbożowa na mleku
- II Śniadanie: brzoskwinia , mleko, biszkopty , herbata bez cukru\ woda mineralna
- Obiad: zupa wiejska ( włoszczyzna, zacierka, boczek, cebula, ziemniaki) , makaron z twarogiem i śmietaną , kompot słodzony naturalnym sokiem jabłkowym
Alergeny: 1,3,7,9
4.05.2018r. Piątek
- Śniadanie: pieczywo mieszane (razowe i pszenno-żytnie) z masłem i dżemem, mleko, marchew do gryzienia ,
- II Śniadanie: bułka wrocławska z masłem , parówka z szynki na ciepło , jabłko , kawa zbożowa na mleku , herbata bez cukru \ woda mineralna
- Obiad: zupa ziemniaczana , ryż na sypko z truskawkami i sosem jogurtowo waniliowym , kompot słodzony naturalnym sokiem jabłkowy
Alergeny: 1,7,9
Wszystkie ciasta (zgodnie z deklaracja producenta) zawierają odpowiednią ilość cukru i soli zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 r. (z.późn.zm.) w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.
WYKAZ ALERGENÓW W ŻYWNOŚCI
na podstawie Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności
- GLUTEN- zboża
- SKORUPIAKI
- JAJA
- RYBY
- ORZESZKI ZIEMNE
- SOJA
- LAKTOZA - mleko
- ORZECHY
- SELER
- GORCZYCA
- NASIONA SEZAMU
- DWUTLENEK SIARKI I SIARCZANYW STĘŻENIU >10mg/kg
- ŁUBIN
- MIĘCZAKI
Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 9,10,11według oświadczenia producenta.