JADŁOSPIS   

Poniedziałek 7.01.2019r.

  • Śniadanie: pieczywo mieszane (razowe i pszenno-żytnie) z masłem i serkiem homogenizowanym , zupa mleczna z płatkami cynamonowymi , suszone śliwki i orzechy, woda mineralna niegazowana
  • II Śniadanie: chałka ,  mleko ,  jabłko, herbata owocowa bez  cukru/ woda mineralna
  • Obiad : zupa z fasolki szparagowej , makaron w sosie pomidorowym z mięsem mielonym posypany startym żółtym serem i natką , kompot słodzony naturalnym sokiem jabłkowym ,  

Alergeny 1,3,7,9

Wtorek 8.01.2019r.

  • Śniadanie: pieczywo mieszane (razowe i pszenno-żytnie) z masłem, jajecznica na szynce ze szczypiorkiem , kawa zbożowa na mleku
  • II Śniadanie:  ryż na gęsto z musem jabłkowym i rodzynkami ,  herbata owocowa / woda mineralna
  • Obiad: rosół drobiowy, kurczak w potrawce , ziemniaki z koperkiem, surówka z marchwi i brzoskwini , kompot   wieloowocowy ( śliwki, porzeczka, wiśnia, jeżyny)

Alergeny: 1,3,7,9

Środa 9.01.2019r.

  • Śniadanie: pieczywo mieszane (razowe i pszenno-żytnie) z masłem, serem żółtym, sałatą i ketchupem, kakao
  • II Śniadanie:  jogurt owocowy,  ciasteczko zbożowe bez cukru , herbata owocowa / woda mineralna
  • Obiad: krupnik, ryba smażona – dorsz , ziemniaki z koperkiem, surówka z selera, jabłka i śmietany , kompot  słodzony naturalnym sokiem jabłkowym

Alergeny: 1,3,4,7,9

Czwartek 10.01.2019r.

  • Śniadanie: pieczywo mieszane (razowe i pszenno-żytnie) z masłem, pasztetem i ogórkiem kiszonym, kawa zbożowa na mleku
  • II Śniadanie: ciasto szpinakowe , mleko , herbata bez cukru \ woda mineralna
  • Obiad: zupa koperkowa , pulpety w sosie pomidorowym , ziemniaki z natką , kalafior polany masłem , kompot wieloowocowy ( śliwki, porzeczka, wiśnia, jeżyny)

Alergeny:1,3,7,9

Piatek 11.01.2019r.

  • Śniadanie: pieczywo mieszane (razowe i pszenno-żytnie) z masłem, pastą z wędliny, melon, kawa zbożowa na mleku
  • II Śniadanie:  kanapki samodzielnie robione przez dzieci – bukiet z warzyw ( bułka wrocławska z masłem, ogórek świeży, pomidorki koktajlowe, papryka czerwona, papryka żółta, rzodkiewka, kawa zbożowa na mleku, herbata bez cukru \ woda mineralna
  • Obiad: zupa wiejska ( włoszczyzna, zacierka, ziemniaki, cebulka, boczek), naleśniki z powidłami , kompot, mandarynka , kompot wieloowocowy ( śliwki, porzeczka, wiśnia, jeżyny)

Alergeny:1,3,7,9

Poniedziałek 14.01.2019r.

  • Śniadanie: pieczywo mieszane (razowe i pszenno-żytnie) z masłem, parówka na ciepło z szynki z ketchupem , kalarepa do gryzienia, kawa zbożowa na mleku
  • II Śniadanie:  kaszka manna na gęsto z sokiem , herbata bez cukru \ woda mineralna
  • Obiad: zupa buraczkowa , racuchy drożdżowe , jabłko , kompot  wieloowocowy (  śliwki, porzeczka, wiśnia, jeżyny)

Alergeny:1,3,7,9

Wtorek 15.01.2019r.

  • Śniadanie: pieczywo mieszane (razowe i pszenno-żytnie) z masłem, pastą z makreli i ogórkiem kiszonym , kawa zbożowa na mleku
  • II Śniadanie: paluch drożdżowy ,   mleko,   jabłko, herbata bez cukru\ woda mineralna
  • Obiad: zupa brokułowa, kotlet schabowy, ziemniaki z koperkiem, kapusta zasmażana , kompot słodzony naturalnym sokiem jabłkowym

Alergeny: 1,3,4,7,9

Środa 16.01.2019r.

  • Śniadanie: pieczywo mieszane (razowe i pszenno-żytnie) z masłem i serkiem śmietankowym , zupa mleczna kuleczkami czekoladowymi , marchew do gryzienia, woda mineralna niegazowana
  • II Śniadanie:  owocowy talerz – banan, kiwi, brzoskwinia, ananas,  napój mleczno waniliowy , herbata bez cukru\ woda mineralna
  • Obiad: czerwony barszcz , indyk duszony z morelami, ziemniaki z koperkiem, marchew junior polana masłem, kompot słodzony naturalnym sokiem jabłkowym

Alergeny:1,7,9

Czwartek 17.01.2019r.

  • Śniadanie: pieczywo mieszane (razowe i pszenno-żytnie) z masłem, serkiem topionym bez konserwantów i rzodkiewką, kakao
  • II Śniadanie: brzoskwinia w sosie waniliowym , herbata bez cukru\ woda mineralna
  • Obiad: zupa ziemniaczana , gulasz w jarzynach , kasza jęczmienna na sypko, kompot słodzony naturalnym sokiem jabłkowym, mandarynka

Alergeny:1,7,9

Piatek 18.01.2019r.

  • Śniadanie: pieczywo mieszane (razowe i pszenno-żytnie) z masłem, pastą z jaj i szczypiorku, kawa zbożowa na mleku ,
  • II Śniadanie: kanapki samodzielnie robione przez dzieci- bułka wrocławska z masłem, sałata, szynka gotowana, pomidor, kawa zbożowa na mleku, herbata bez cukru\ woda mineralna
  • Obiad: kapuśniak, ryż z truskawkami i jogurtem naturalnym, kompot słodzony naturalnym sokiem jabłkowym

Alergeny:1,3,7,9

 

 

Wszystkie ciasta (zgodnie z deklaracja producenta) zawierają odpowiednią ilość cukru i soli zgodnie z  Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 r. (z.późn.zm.) w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.
 

WYKAZ ALERGENÓW W ŻYWNOŚCI
 na podstawie Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności

 

  1. GLUTEN- zboża
  2. SKORUPIAKI
  3. JAJA
  4. RYBY
  5. ORZESZKI ZIEMNE
  6. SOJA
  7. LAKTOZA - mleko
  8. ORZECHY
  9. SELER
  10. GORCZYCA
  11. NASIONA SEZAMU
  12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZANYW STĘŻENIU >10mg/kg
  13. ŁUBIN
  14. MIĘCZAKI
     Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 9,10,11według oświadczenia producenta.