Szanowni Państwo !!!
Miło nam poinformować, że nasze przedszkole otrzymało
CERTYFIKAT PRZEDSZKOLA PRZYJAZNEGO ŻYWIENIU I AKTYWNOŚCI FIZYCZNEJ.
Jesteśmy dumni, że nasze działania zostały tak wysoko ocenione.
Dziękujemy całej społeczności przedszkola za zaangażowanie i podejmowanie prozdrowotnych inicjatyw.
Szczególne gratulacje i podziękowania dla koordynatora projektu pani Małgorzaty Nowaczyk.
Program Szkoła/przedszkole przyjazne żywieniu i aktywności fizycznej
Projekt KIK34 - ”Edukacja i wdrażanie zasad prawidłowego żywienia i aktywności fizycznej w przedszkolach, szkołach: podstawowych, gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych oraz ocena wpływu tej edukacji na sposób żywienia, stan odżywienia, aktywność fizyczną i poziom wiedzy dzieci i młodzieży” w roku szkolnym 2013/2014 (program przewidziany jest na dwa lata realizacji). Program adresowany jest do szkół i przedszkoli w ramach zadania realizowanego w polsko-szwajcarskim projekcie współpracy nr KIK/34 (dlatego, tez stosujemy skrótowa nazwę: Projekt/ Program KIK)
Nadwaga i otyłość – epidemia XXI wieku
Polska pod względem nasilenia otyłości u dzieci i młodzieży znalazła się w przełomowym momencie, istnieje bowiem szansa na zatrzymanie tej światowej już epidemii i uniknięcia drogi, jaką przeszły inne kraje. Jak wynika z danych Światowej Organizacji Zdrowia, odsetek dzieci otyłych dochodzi do 20%. W Polsce wśród dzieci i młodzieży narasta epidemia otyłości , a odsetek dzieci wykazujących stan przedotyłościowy (nadwagę) dorównuje już innym krajom.
Cel programu
Celem programu jest wdrażanie zasad prawidłowego żywienia i aktywności fizycznej u dzieci i młodzieży poprzez kształtowanie prozdrowotnych postaw i – w konsekwencji – zapobieganie rozwojowi nadwagi i otyłości oraz innym chorobom przewlekłym.
Do kogo adresowany jest program?
Program jest adresowany do szkół i przedszkoli w celu motywacji do podjęcia działań na ich terenie z zakresu zapobiegania rozwojowi nadwagi i otyłości wśród dzieci i młodzieży. Program stanowi podstawę dla rozwoju środowiska w szkołach i przedszkolach niezbędnego do promowania zasad prawidłowego żywienia i aktywności fizycznej.
Założenia programu
Program zakłada, że szkoły i przedszkola działające na rzecz przeciwdziałania nadwadze i otyłości, otrzymają certyfikat placówki przyjaznej żywieniu i aktywności Idea programu zakłada, że w szkole/przedszkolu cała społeczność – pracownicy, uczniowie, dzieci i rodzice – podejmują wspólne działania na rzecz poprawy i utrzymania dobrego stanu zdrowia i samopoczucia poprzez zmianę zachowań żywieniowych oraz zwiększenie aktywności fizycznej.
Jak będzie wdrażany program?
W najbliższych latach program będzie realizowany w 100 placówkach w każdym województwie (25 przedszkoli, 25 szkół podstawowych, 25 gimnazjów i 25 szkół ponadgimnazjalnych), a w następnych latach obejmie kolejne placówki. Jest to dobrowolna inicjatywa, która stwarza system spontanicznej możliwości przyłączenia szkoły i przedszkola do programu. Placówka, która pomyślnie wdroży program zgodnie z opracowanymi kryteriami, otrzyma certyfikat Szkoły (Przedszkola) Przyjaznej Żywieniu i Aktywności Fizycznej.
Kryteria certyfikatu
Przedszkole ubiegające się o certyfikat mają za zadanie tworzenie na własnym terenie środowiska sprzyjającego realizacji założeń programu promującego prawidłowe żywienie i aktywność fizyczną poprzez spełnienie odpowiednich kryteriów.
Kryteria są zróżnicowane w zależności od rodzaju placówki m.in.ogólne kryteria dla szkół:
- organizowanie wspólnych śniadań ,
- zapewnianie posiłków zgodnych z zaleceniami/normami,
- ograniczenie na terenie szkoły reklamy żywności i napojów niekorzystnych dla zdrowia,
- prowadzenie „reklamy pozytywnej” (plakaty)
- rozwijanie wiedzy kulinarnej zgodnej z zasadami racjonalnego żywienia (zajęcia praktyczne),
- edukacja rodziców w zakresie aktywności fizycznej i zdrowego żywienia,
- organizowanie zajęć motywujących dzieci i młodzież do samodzielnych prozdrowotnych wyborów żywieniowych (np. wymiana przepisów kulinarnych, dzień zdrowego jedzenia, warzywne dni, prowadzenie gazetki, organizowanie konkursów, debat z ekspertami itp.),
- promowanie aktywności fizycznej
- organizowanie imprez sportowych i rekreacyjnych
- organizacja festynów rodzinnych.
W naszym przedszkolu w ramach Rocznej Koncepcji Pracy realizujemy cykl zajęć i spotkań pod hasłem Chcemy być zdrowi ! czyli wyprawa po zdrowie ze Skrzatem Zdrówko, mających na celu rozwijanie u dzieci postaw prozdrowotnych, zdrowego stylu życia: wdrażanie zasad racjonalnego prawidłowego żywienia i aktywności fizycznej, ze szczególnym uwzględnieniem zapobiegania nadwadze i otyłości.
- „Ćwiczy głowa, ćwiczy brzuch wprawmy nasze ciało w ruch”- codzienne ruchowe spotkania ze Skrzatem Zdrówko (zabawy ruchowe np. w formie aerobicu, Zumby, wykorzystywanie metod R. Labana, K. Orffa, M.M. Kniessów, W. Sherborne - ćwiczenia rozwijające motorykę małą i dużą: taniec, zabawy i ćwiczenia sportowe przy muzyce, przy grze na instrumentach perkusyjnych, zabawy paluszkowe itp.
- „Hymn Zdrowego Przedszkolaka” - nauka wspólnej piosenki przewodniej we wszystkich grupach pt. „Sałatka”
- „Skrzat Zdrówko” - wybór maskotki , wspólne projektowanie i wykonanie w każdej grupie .
- Zdrowy Tęczowy Tydzień – każdą porę roku witamy kolorowym tygodniem, w którym nastąpi modyfikacja w jadłospisie z przewodnim tematem poszczególnych dni, a nauczycielki w grupach podtrzymują temat dnia poprzez różne formy zabaw:
Poniedziałek: „Marchewkowy zawrót głowy”
Wtorek: „Owocowe czary”
Środa : „Mleczna Kraina”
Czwartek „Deser w zdrowej odsłonie”
Piątek „Kuchenne inspiracje” – wspólne przygotowanie II śniadania
- „Chcę być zdrowy” - Przedszkolny Międzygrupowy Festiwal Piosenki o Zdrowiu – utrwalenie postaw i nawyków prozdrowotnych poprzez formę muzyczną
- Czy o zdrowiu wszystko wiemy? - Międzygrupowy Quiz o Zdrowiu z wykorzystaniem tablicy interaktywnej (marzec)
- „Smaczny i zdrowy obrazek kolorowy” – Konkurs dla rodziny na zdrowy przepis – skomponowanie zdrowego apetycznego posiłku w atrakcyjnej formie obrazka na talerzu ( przesłanie przepisu i fotografii i z propozycją , do głosowania na najciekawsze pomysły) (kwiecień)
- „Dzień dla Zdrowia i Radości” – piknik rodzinny, popołudniowe spotkanie przedszkolaków i ich rodzin na pikniku (czerwiec)
- „Olimpiada sportowa” - udział w Olimpiadzie sportowej przedszkolaków – organizowanej przez Wydział Sportu UM (Zuchy – marzec/maj)
Proponowane pomysły dla nauczycieli do realizacji myśli przewodniej planu:
- zabawy integracyjne, tematyczne, teatralne, plastyczne, muzyczno-ruchowe, spotkania itp. nawiązujące do zdrowego aktywnego trybu życia
„Mądre Rady Skrzata Zdrówko” - zorganizowanie w sali miejsca przypominającego zasady zdrowych zachowań, promowanie zdrowych zasad
Aby smaczne było jeszcze smaczniejsze – Dobre Maniery przy stole
„Zielone hodowle” – zorganizowanie w salach hodowli roślin, zielników, kącików małego badacza ( umożliwienie dziecku samodzielnego odkrywania , badania, manipulowania, eksperymentowania ) „Ścieżka zdrowia” – zabawy sportowe, aktywny wypoczynek z wykorzystaniem ścieżki zdrowia
„Spartakiada przedszkolaków” – sportowe potyczki międzygrupowe (np. spotkania sportowe między 3 i 4 latkami i 5-6latkami )
- „Zabawy z wyobraźnią”
- stosowanie synektyki np. analogii symbolicznej „tłumaczącej” doznania zmysłowe na znak wizualny , np. namaluj smak (wykorzystanie pomysłów W. Limont), analogia personalna „Jesteś kroplą soku pomarańczowego” itp.
- „Zdrowe” zabawy słowotwórcze np. tworzenie nazwisk owocowo-warzywnych, opowiadań , skojarzeń, łańcuchów słowotwórczych
- „Wyprawa po zdrowie” - poznawanie nowych smaków, wycieczki na okoliczne stragany, do gospodarstw wiejskich, spotkania z ciekawymi profesjami np. pszczelarz, dietetyk
- „Artystyczna dusza Skrzata Zdrówko”
- organizacja wystaw prac przedszkolaków promujących zdrowe żywienie i aktywność fizyczną
- przedstawienia kukiełkowe z wykorzystaniem warzyw i owoców
- muzyczne promowanie zdrowia w formie piosenek
- tworzenie wierszyków, opowiadań
- „Wiem co jem” - rozwijanie zdolności i wiedzy kulinarnej przedszkolaków zgodnej z zasadami racjonalnego żywienia w formie zajęć gospodarczych : zajęcia kulinarne, wspólne przygotowywanie potraw
- „W zdrowym ciele – zdrowy duch” - realizacja treści związanych z aktywnością fizyczną w oparciu o metodę projektu (np. tematyka związana ze spędzaniem czasu wolnego w rodzinie, sprawność a zdrowie, znani sportowcy itp.)
- Udział w konkursach promujących zdrowy i ekologiczny tryb życia m.in. „Wiem wszystko o zdrowiu” udział w Międzyprzedszkolnym Turnieju organizowanym przez PM nr 2,
- „Jestem bezpieczny” - udział w przeglądzie scenek dramowych organizowanym przez PM 17 (marzec). Kontynuowanie akcji (spotkanie z przedstawicielami policji i straży miejskiej, pogadanki z nauczycielami, zaproszonymi gośćmi, wycieczki i spacery, stwarzanie sytuacji problemowych i zadań otwartych umożliwiających stawianie hipotez i wyciąganie wniosków)
Rodzice – wsparciem projektu
- „Konik – czyli pasja” prezentowanie dzieciom (przez rodziców) własnych zainteresowań, zawodów (ze szczególnym uwzględnieniem umiejętności kulinarnych i sportowych)
- „Zdrowe plecy, proste nóżki – nie chodzimy jak kaczuszki” – zabawy profilaktyczno-kompensacyjne ze specjalistami, organizowane w poszczególnych grupach – nauczyciel samodzielnie nawiązuje kontakt ze specjalistą i ustala termin spotkania (rodzice specjaliści)
- „Przedszkolak” - kontynuowanie wydań kwartalnika, utworzenie rubryki/strony/działu w kwartalniku, dotyczącej zdrowego stylu życia ( fizycznego, psychicznego, ze szczególnym uwzględnieniem prawidłowego żywienia – również pomysły rodziców)
- „Internetowy Kącik Pomysłowego Rodzica” – utworzenie na stronie internetowej przedszkola, zakładki z propozycjami i pomysłami rodziców dotyczącymi zdrowego trybu życia dzieci i dorosłych, ze szczególnym uwzględnieniem aktywności fizycznej (pomysły na zabawy ruchowe, sporty, aktywny wypoczynek itp.) oraz zdrowego żywienia ( pomysły na zdrowe, kolorowe i dietetyczne posiłki itp.)
- „Zdrowie pod lupą” - umieszczanie w kąciku rodzica artykułów, recenzji książek, rymowanek, piosenek, porad zdrowotnych, wychowawczych, zdrowotnych oraz metod i form promujących zdrowy tryb życia.
- „Zdrowie na talerzu ” - spotkanie ze specjalistą dietetykiem - rozmowy o zdrowym stylu życia (styczeń)
- Piknik rodzinny – (czerwiec)